Rozhovor s osobnosťou mesiaca MUDr. Ingrid Bugáňovou

Rozhovor s osobnosťou mesiaca

MUDr. Ingrid Bugáňovou

 

MUDr. Ingrid Bugáňová sa narodila v Prešove. Vyštudovala Jesseniovu lekársku fakultu UK v Martine. Po úspešnom ukončení štúdia nastúpila na interné oddelenie NsP v Žiline. Počas tohto obdobia absolvovala spoločný internistický kmeň a neskôr úspešne zložila špecializačnú skúšku v odbore diabetológia a poruchy látkovej premeny a výživy. V tom istom období otvorila súkromnú diabetologickú ambulanciu. Neskôr sa rozhodla pre spoločné vybudovanie polikliniky MEDIVASA, v ktorej má svoju diabetologickú ambulanciu. Popri práci zastáva aj funkciu krajského odborníka pre diabetológiu v Žilinskom kraji. Je predsedníčkou lipidologickej sekcie a členkou výboru SDS. Je riešiteľkou viacerých klinických štúdií (aktuálne FOCUS, FLOW, CLEAR Prominent, Fidelio, Figaro, BradiNP), garantom odborných podujatí, aktívnou prednášajúcou na celoslovenských, ale aj medzinárodných odborných podujatiach, autorkou odborných článkov a publikácií na Slovensku i v zahraničí.

 

 

Prezradíte našim čitateľom, čo vás priviedlo k medicíne a špeciálne k diabetológii?

Vyrastala som v lekárskej rodine, kde bol mojím veľkým vzorom otec, internista a endokrinológ. Medicína bola súčasťou nášho rodinného života. Priťahovala ma a zároveň bola pre mňa veľkou výzvou. Po štúdiu na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine som pracovala na internom oddelení v Žiline, kde ma náhoda priviedla k diabetológii. Spočiatku išlo len o zastupovanie v diabetologickej ambulancii za kolegyňu, ktorá odišla na pol roka za manželom do zahraničia. Nakoniec sa do ambulancie nevrátila a mne sa diabetológia tak veľmi zapáčila, že som v ambulancii už zostala a obľúbila si tento odbor.

 

Čo je podľa vás najdôležitejšie v prístupe k pacientovi, ktorému bol práve diagnostikovaný diabetes, aby ste si získali jeho dôveru a motivovali ho k spolupráci?

Najdôležitejšie je, aby pacient lekárovi dôveroval. Iba tak je proces liečby jeho ochorenia a dlhodobá spolupráca na liečebných procesoch efektívna.

Tiež je dôležité vysvetliť a ponúknuť pacientovi možnosti liečby, aby sa mohol podieľať na rozhodovaní o jeho liečbe. Iba vtedy je pacient dostatočne motivovaný v dodržiavaní nutných obmedzení, ktoré si úprava životosprávy a liečba vyžaduje.

 

Diabetológia zaznamenala za posledných desať rokov obrovský rozvoj. Ako by ste charakterizovali vaše možnosti dnes v porovnaní so situáciou pred desiatimi rokmi? Ako vidíte budúcnosť diabetológie? Prídu na trh lieky alebo technológie, ktoré „vyliečia diabetes?“

Teší ma, že môžem počas svojej profesionálnej kariéry zažívať obrovský rozvoj diabetológie. Je to jeden z najprogresívnejších medicínskych odborov, ktorý sa neustále vyvíja či už na poli liekov a liečebných postupov alebo na poli technológií.

Sme svedkami neustáleho vylepšovania a zároveň zjednodušovania liečby. Už dnes máme a do budúcnosti aj budeme mať k dispozícii čoraz viac liekov s viacerými efektami, takže aj uvažovanie a znalosti diabetológa musia byť multidisciplinárne.

V súčasnosti sme a čoraz viac budeme v našej praxi svedkami liečebného zapojenia najmodernejších technológií telemedicíny.

Netrúfam si predpovedať, či budeme vedieť vyliečiť diabetes, ale určite už teraz vieme zlepšovať kvalitu života našich pacientov, predlžovať im kvalitný a aj napriek ochoreniu spokojný a dlhý život.

 

Diabetes mellitus je chronické celoživotné ochorenie. S vašimi pacientmi sa stretávate dlhé roky, ste svedkami ich životných príbehov. Ktorý pacient bol pre vás najväčšou výzvou?

Áno, mnohých pacientov poznám dlhé roky, stali sa mojimi starými známymi a priateľmi. Teším sa z každého spokojného a relatívne zdravého pacienta. Napríklad z pacienta diabetika 1. typu, ktorý je stále v dobrej kondícii aj napriek tomu, že má takmer 80 rokov a nedávno oslávil 70 rokov života s diabetom.

 

Denne sa stretávate s pacientmi, ktorí začali myslieť na svoje zdravie príliš neskoro. Ako si vy udržiavate kondíciu a čo robíte pre svoje zdravie?

Spolu s manželom radi a pomerne často športujeme a viedli sme k tomu aj naše deti. V lete je to horský bicykel, treking a jachting s priateľmi. Od detstva milujem lyžovanie a v posledných rokoch sa k tomu pridal skialp alebo bežky. Vzhľadom na sedavé zamestnanie a bolesti chrbtice sa celoročne venujem kompenzačným cvikom v podobe cvičenia pilates a jogy, ktoré ma udržiavajú v kondícii.

 

Prezraďte nám na záver niečo zo svojej životnej filozofie. Čo vás napĺňa šťastím, ako relaxujete a kde dobíjate baterky?

Najväčším šťastím je moja rodina. Radosť mi robia obe dnes už dospelé deti a malá vnučka.

Mojou veľkou záľubou je cestovanie. Je pre mňa relaxom i inšpiráciou. S manželom sme už veľa miest navštívili a pocestovali po svete a stále máme veľké plány, ktoré prerušil, alebo skôr zbrzdil COVID-19, ale dúfam, že sa nám splnia.


Ďakujeme vám za rozhovor

Odborná redakcia DIA News

image_pdfStiahnuť PDF

POZOR
VSTUPUJETE DO OBSAHU URČENÉHO PRE ODBORNÚ VEREJNOSŤ

Niektoré informácie sú podľa zákona dostupné len odborníkom. Stlačením tlačidla “vstúpiť” potvrdzujem, že som oprávnenou osobou predpisovať lieky alebo osobou oprávnenou vydávať lieky.

Prístup k informáciam o liekoch viazaných na lekársky predpis

Informácie uvedené na stránke m-edu, s.r.o. sú určené osobám oprávneným predpisovať lieky a osobám oprávneným vydávať lieky (podľa Zákona NR SR č.140/1998 Z.z. o liekoch a zdravotníckych pomôckach v znení neskorších predpisov). Vstupom na stránky m-edu, s.r.o. potvrdzujete, že ste osobou oprávnenou predpisovať lieky, alebo osobou oprávnenou vydávať lieky.

Tieto stránky používajú súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií